Çağlar değişir ama bilgiye ulaşmanın temel biçimi olan kitap okumak hep kalır.

İster internetten okuyun, ister e-book okuyun kitap okumak ciddi ve sistematik bilgiye ulaşmanın en önemli yolu olacaktır.

Bir üniversite öğrencisi iki nedenle kitap okur. Bunlardan ilki mesleki gerekçelerdir. İyi bir mezunun kendi alanında yazılmış temel metinleri bilmesi beklenir. Bu metinler onun mesleğini daha iyi kavraması ve icra etmesi için gereklidir.

Diğer neden ise dünyayı ve kendisini doğru kavramaktır. Üniversiteli hayatını sadece iş yaparak geçirmeyecek, sosyal ilişkiler kuracak, içinde yaşadığı dünyayı doğru kavraması gerekecek, kendisine ilişkin doğru gözlemlerde bulunması icap edecek ve her şeyden önce bu kadar hızlı gelişen bir dünyada kendi gelişimini sürdürmesi için okuma alışkanlığı olması gerekecektir.

Okumak kelime hazinenizi geliştirir, daha güzel konuşmanızı ve yazmanızı sağlar, edebi eserler okumak empati yeteneğinizi geliştirir, kendinizi ve başkalarını doğru algılamanıza yardımcı olur, okumak dünyaya dair bilginizi artırır, kafanızdaki kavram ve kelime sayısını zenginleştirir, bu kavram ve kelimeler daha geniş ve zengin düşünmenizi sağlar. Geniş ve zengin düşünce daha çeşitli ve yenilikçi eylem olasılıklarını beraberinde getirir.

İşte bu saydıklarım okumanın avantajlarıdır. Mesleki gelişim için değil kişisel gelişim için okuyun.

Büyük adamların hikayelerini okuyun, klasikleri okuyun, tarih okuyun, şiir okuyun. Dünyanın daha geniş bir yer olduğunu, sizin yürüdüğünüz yollardan daha önce defalarca yüründüğünü, insanın sandığınızdan daha büyük ve güçlü olduğunu, ve sizin de başarabileceğini, daha iyisini yaşayabileceğinizi, dünyanın ailenizden ülkenizden, okulunuzdan çok daha büyük bir yer olduğunu yaşayarak kavrayacaksınız.

Şunu unutmayın, kelime, kavram ve sözcüklerle düşünceler arasında, düşüncelerle eylemler arasında, eylemlerle kaderiniz arasında güçlü ve sürekli bir bağ bulunur.