Üniversiteli oldunuz, evet zorlu bir eğitim hayatı ve sonrasında zorlu bir rekabet sizi bekliyor ancak bu tamamen kendinize odaklı ve apolitik bir hayat sürmenizi gerektirmez.

Sizler ülkenin yetişmiş insan gücünü oluşturacaksınız. Devleti ve politikayı kendinize uzak sanıyorsanız yanılıyorsunuz.

Politika bir ülkede devlet aygıtını etkilemek için yapılan etkinliklerin toplamına denir.

Devlet aygıtını etkileyen etkinlikler geri dönüş olarak o ülkede yaşayan insanların hayatlarına dokunur.

Yani devlet aygıtının nasıl yönetildiği ve yönlendirildiği sizlerin hayatlarını doğrudan etkileyecektir.

Devletin eğitim politikaları, YÖK kanunu, kamu kurumlarına eleman almak için oluşturulan uygulamalar, sağlık politikaları, belediyelerin ulaşım hizmetleri politikaları, üniversitelerdeki yemek fiyatları, devlet yurtları ve harçları düzenlemeleri, okullara ayrılan ödenekler, okullara sağlanan imkanlar, istihdam politikaları, bunların hepsi sizin hayatınıza dokunan politik gerçeklerdir. Üniversiteli olabiliriniz ancak fanusta yaşamıyorsunuz.

Bunları değiştirmek için zamanınız ve imkanınız olmayabilir. Belki cesaretiniz de yoktur. Sistem büyük ölçüde sizi kendi derdinize düşmek ve bu konuların uzağında kalmanız için de tasarlanmış olabilir.

Ama en azından bunların sizi ilgilendirdiğini ve bu konularda söz hakkınız ya da etkiniz olması gerektiğini bilin.

Devlet ve politika karşısında pasif aktörler olmayın. Üniversitede okuyorsunuz hiç olmazsa takım tutar gibi siyasi parti tutmayın

Toplumu izlemeyi ve okumayı öğrenin. Devleti, politikayı ve onu şekillendiren çıkar grupları hayali efsanelerden sıyrılarak tüm çıplaklığıyla görmeyi öğrenin.

Politik bir etkiniz olmaya bilir ama politik bir görüşünüz olsun en azından. Ve bu görüş toplumsal gerçeklerle ve sizin kendi sosyo ekonomik gerçeklerinizle paralel olsun.